בכל קבוצה אנושית יש מנהיג, בין אם נבחר באופן רשמי ובין אם הכתיר עצמו באופן בלתי פורמלי, המנהיג הוא הראש, הוא זה שמחליט את הכללים החברתיים ונותן את כיווני הפעולה. אבל אנחנו לא רוצים לדבר על המנהיג שכולנו יודעים שהוא מנהיג, אלא דווקא על אותו "גורם מניע" שאינו נראה לעין, אנחנו קוראים לו "המנהיג השקט".
כולנו פגשנו מתישהו את המנהיג השקט, הוא היה המדריך הכי יצירתי בצופים או החייל הכי מצחיק בצוות. המנהיג השקט לא תמיד יעמוד בפרונט, לא תמיד ימצא בעמדת כוח , לא תמיד ידבר הכי הרבה או הכי חזק ולא תמיד ידע שהוא מנהיג!
אז מה הופך אותו למנהיג אם הוא כזה "אנטי גיבור"?
המנהיג השקט יודע להשפיע על המרקם החברתי בצוות, אנשי הצוות מעריכים את דעתו ולכן גם הולכים אחריו. הכוח של אותו המנהיג לווא דווקא יבוא לידי ביטוי ב"תורה" שאותו מנהיג יכתוב וינחיל לאנשי הצוות, אלא לעיתים קרובות מנהיגותו תבוא לידי ביטוי דווקא בפעולותיו היומיומיות והפשוטות. (לדוגמא, חבר צוות שמרבה לשאול שאלות ולהטיל ביקורת מתוך אופיו הסקרן יניע את כל הצוות לשאול שאלות ולהטיל ביקורת).
המנהיג השקט יכול להחשב כמנהיג גם בזכות ניסיון שצבר, לדוגמא, לצוות במשרד שלנו הצטרף עובד חדש, הוא לא ראש הצוות אלא עובד פשוט כמו כולם, אך אנחנו יודעים שבתפקידו הקודם עבד במקום מאוד מצליח ושאותו עובד נמצא בתחום כבר המון שנים – לאותו חבר צוות יש נקודת פתיחה מעולה כדי להוות "מנהיג שקט" בקבוצה, כי דעתו תוערך על ידי חברי הצוות עקב הניסיון הרב שצבר.