אם אי פעם תצפו בדינמיקה קבוצתית בין 20 חיילים בצה"ל, תוכלו מהר מאוד לזהות מי מהם מיועד לקורס מ"כים ואחר כך לקצונה, ואם יצא לכם לשבת בשיעור בבית ספר יסודי תוך מס' דקות תזהו את יו"ר מועצת התלמידים – לזהות אותם זה מאוד קל, אבל מה הופך את האנשים הללו לאנשים המובילים בחברות הכי גדולות? והאם לילד הכי שקט בכיתה אין סיכוי להפוך למנכ"ל?

הרבה מאיתנו חושבים שמנהיגות היא תכונה מולדת – מה שנכון חלקית, אחוז האנשים שנולדים עם יכולת הנהגה וניהול הוא נמוך מאוד, לעומת אלו שסופגים בגיל מאוד צעיר את התכונות הללו מבית, מה שמעיד על כך שמנהיגות היא תכונה נרכשת. מחקר שיצא ב-2006 על ידי פרופ' ריצ'רד הארווי מאוניברסיטת מינסוטה, השווה בין 238 זוגות של תאומים בעלי מטען גנטי זהה – לבין 188 זוגות של תאומים שאינם זהים תחת שאלת המנהיגות: הממצאים הראו שהגורם הגנטי מהווה רק 30% מהסיכוי להיות מנהיג, זאת מול האינטליגנציה, המסבירה רק 7%. החדשות הטובות הן ש-70% מהסיכוי להפוך למנהיג אינו שייך לתכונות הגנטיות המולדות שלך, כלומר, גם אנשים שאין להם את המטען הגנטי המנהיגותי הנדרש יכולים להפוך למנהיגים. איך? אנחנו שמחים ששאלתם:

  1. השראה : ההורים, המדריך בצופים, המחנכת ואפילו החבר הכי טוב , הרבה מאוד מהמנהלים הגדולים פגשו בחוויה המנהיגותית הראשונה לווא דווקא בעצמם, אלא דרך דמויות מפתח אחרות בחייהם, אשר מהן ספגו את התכונות הנדרשות למנהל. אם לא היו פוגשים באותן דמויות, ייתכן ואחוז גדול מהמנהלים הכי מצליחים בחברה היו "נשארים בארון".
  2. חוויות מעצבות חיים: כדי להנהיג נדרש "דלק", מוטיבציה כלשהי שתדחוף את האדם קדימה- זה יכול להגיע ממקום נמוך (עברתי ילדות קשה ואני לא רוצה שכך יראו חיי), זו יכולה להיות חווית הצלחה (הובלתי צוות בעבר, הצלחנו ונהניתי מזה) וזה יכול להיות גם עניין של חינוך (מגיל צעיר ההורים שלי אמרו לי שאני צריך להיות מנהל), לעיתים קרובות ה"דלק" הוא דווקא הרגשה פנימית של כשרון בלתי ממומש (ניתן לראות זאת הרבה פעמים בקרב חיילים היוצאים לקצונה).
  3. מי המונהגים שלך? לא מעט פעמים אנו רואים ילדים בגיל צעיר שמתאפיינים בביישנות וב"החבאות אל הכלים", במקרים רבים ברגע שאותם ילדים משנים מסגרת חברתית משהו בהם משתחרר והם מתגלים כמסמרי הערב, זאת מכיוון שגם הסביבה האנושית משפיעה על היכולת שלנו להיפתח, לקבל החלטות ולהוביל, בקבוצות מסוימות מאוד קשה לאנשים מסוימים לבלוט (מסיבות שונות) , וייתכן כי החלפה , שינוי או שדרוג של המסגרת החברתית תפתח אצל הילד עולם חדש – תחשבו על הבחור השקט ההוא שישב לידכם בכיתה בחטיבה והיום הוא מנהל חברת סטארט אפ מצליחה – מקרה קלאסי של שינוי סביבה.
  4. מסגרות המעודדות מנהיגות: מערכת החוקים והכללים במסגרת החברתית משפיעה על השאיפות של האדם הנמצא בתוכה, לשם ההשוואה בואו נדבר על בית ספר שבו השיעורים עוברים אך ורק במתכונת של "מורה מול תלמיד" , אל מול בית ספר שבו אחת לרבעון המורה דורשת מהתלמידים לקיים פרויקט בקבוצות על הנושא הנלמד – היכן לדעתכם תתפתח שאיפה גבוהה יותר למנהיגות? היכן יתחדדו היכולות? היכן תתקיים חוויה חזקה יותר של קבלת החלטות, הצלחה וכישלון?

בתהליך פיתוח המנהלים שלנו, העובדים שלכם יזכו ל"התנסות מעמיקה תחת הפלורסנטים" בכלים הפרקטיים לניהול נכון של עובדים, יפתחו את סגנונם הניהולי האישי, ויגלו בעצמם את התכונות הנדרשות למנהל בשנת 2020.

מחשבה אחת על “פיתוח מנהלים – מולד או נרכש?

  1. אבי הגיב:

    איך ניתן לקרוא את המחקר שערך פרופסור ריצארד?

כתיבת תגובה