10 דקות
מסבירים להם את חלונות הזמן- הדאגות/משימות שלנו בחיים מתחלקות לארבע סוגים.
(במצגת: אחרי אתגר המרשמלו)

- חשוב -דחוף: אנחנו בחרנו בכבאית כמייצגת משימות אלו – זה דחוף כי עכשיו יש שריפה וצריך לצאת לכבות אותה! זה גם חשוב כי אם לא נכבה אותה עכשיו הדברים יכולים לעלות לנו ביוקר או בחיי אדם.
- דחוף – לא חשוב: אנחנו בחרנו באוטו גלידה כמייצג משימות אלו, יש למישהו מושג למה?? משתי סיבות: 1. הצורה שבא ילדים משגעים את ההורים שלהם כשעובר אוטו גלידה ״ יאללה אבא הוא הולך!!!! עכשיו בוא נקנה!! זה דחוף!״ להם זה דחוף אבל זה לא חשוב!
2 .השם העממי של אוטו גלידה! מישהו יודע איך מכנים אוטו גלידה? התשובה היא ״גזלן״ – כי הוא גוזל לכם את הכסף!! ככה גם המשימות האלו – הם דחופות אבל לא חשובות ולכן אלו משימות שגוזלות לכם את הזמן. לדוגמא – אם אתם כרגע לומדים למבחן ענק שיש לכם מחר, וחבר שלכם שלח לכם הודעה בווטסאפ ומבקש את חוות דעתכם במיידית על משהו ואז עשיתם את הטעות החמורה של לפתוח את ההודעה ואתם יודעים שהחבר הזה ראה 2 V כחולים ברגע זה המשימה הפכה להיות דחופה אבל לא חשובה! זה דחוף כי אתה יודע שהחבר רואה שקראת את ההודעה והוא מצפה שתענה לו מייד אבל מצד שני זה לא חשוב כרגע כי יש לך מבחן ענק מחר! \ - לא דחוף – לא חשוב: אנחנו בחרנו באוטו זבל כמייצג, לא בגלל שאנחנו מזלזלים במשימות האלו אלה בגלל שזה משימות שמתאימות לגארבג׳ טיים Garbage time)) מעולם משחקי הספורט – כלומר אלו משימות שאתה יכול לעשות כאשר כבר יש לך מלא זמן פנוי, בכדורסל כאשר הקבוצה שלך מובילה 20 הפרש ויש דקה לסיום – זה הזמן להכניס את השחקן הצעיר שיתנסה ויגע בכדור – זה כבר לא ישפיע על המשחק.
למשל לראות סדרה אהובה זה בזמן הפנוי – בזמן גארבג׳ טיים. - לא דחוף – אבל חשוב: אנחנו בחרנו ברכב מערבל בטון, זה לא דחוף, הוא מערבל את הבטון ויכול לנסוע ככה מרחק רב מבלי שהבטון יתקשה. אבל מצד שני זה חושב כי זה הבסיס לכל בניין.
ככה גם בניהול זמן, חייבים להשאיר ולהקדיש זמן למשימות שהן לא דחופות אבל חשובות.
רובנו מתנהלים לרוב בדחוף חשוב! אנחנו ״מכבים שריפות״
בואו ניקח לדוגמא שוב את לוחמי האש עם הכבאית:
אם לוחמי האש ותחנות הכיבוי ישקיעו שעה ביום לצורכי הסברה לקהל הרחב על התנהלות נכונה עם אש, על אמצעי זהירות סבירים ועל אמצעי מנע שאנחנו יכולים לעשות…
אז מה יקרה לדעתכם לכמות השרפות?( שואלים את הילדים) וכמובן שכמות השרפות תרד ואז גם נצטרך לעסוק פחות בדחוף חשוב!
איך מנהלים זמן ?! משקיעים זמן במשימות של לא דחוף אבל חשוב.
אני רוצה ללמד אתכם משפט חשוב – כשיש זמן אז אין זמן וכשאין זמן יש זמן!
לדוגמא – אם יש לי מבחן ענק במתמטיקה בעוד שבוע, (דחוף חשוב) ובמקביל קיבלתי עבודה להגיש באנגלית לעוד חודשיים, (לא דחוף – חשוב )אנחנו לרוב נדחה את ההתייחסות לעבודה באנגלית ואז נגיע לדקה ה90, נפתח את השאלות לעבודה באנגלית יומיים לפני הגשה ואז נראה ונגיד – מה זה?!??! כמה שאלות!!! הבית ספר הזה! אין התחשבות !! אז באמת תגיעו למצב שאין לכם זמן – שואלים את הילדים – נשמע לכם מוכר?
אבל אם נתכנן את הזמן נכון, ונשקיע גם במשימות שהם לא דחופות אבל חשובות ונקבע יעדים מדידים יהיה לנו הרבה יותר קל להצליח.
אז נכון יש מבחן ענק במתימטיקה בעוד שבוע ואנחנו באמת צריכים להקדיש את רוב הזמן למבחן הזה אבל במקביל אנחנו יכולים לקבוע יעדים מדידים לעבודה באנגלית – לדוגמא –
מחר אני פותח את העבודה רק לראות מה השאלות.
עוד שבוע אני מרכז חומר לשאלות
עוד שבועיים אני מסיים את שאלות 1, 2, 3 וכן הלאה!!
דוגמאות נוספות למשימות השונות:
דחוף + חשוב– לעמית יש עוד יומיים מבחן בגרות במתמטיקה, הוא לא להספיק ללמוד כי חזר מחו"ל.
חשוב ולא דחוף- שני רוצה להתקבל לקורס טייס, ולצורך כך עליה להתאמן לפחות פעמיים בשבוע.
דחוף ולא חשוב- יצא פרק חדש בסדרה שאני רואה ואני רוצה לראות אותו לפני שעושים לי ספוילר.
לא חשוב ולא דחוף- להצטלם לאינסטגרם באמצע שיעור.
- מבקשים מהתלמידים עוד כמה דוגמאות בעל פה כדי לראות שהבינו ולהעשיר את הדיון.
סיכום:
- אנחנו חיים בדחוף והחשוב, מחכים לדקה ה-90, זו זרימת החיים וזה בסדר, אבל יש הרבה דברים שהם חשובים לנו ובסוף באמת אלו הדברים המשפיעים עלינו. ברגע שאנחנו מודעים לזה ונתרכז בחשוב ולא דחוף- ההשפעה לטווח הארוך תהיה הצלחה גדולה יותר בהשגת המטרות שלנו. לדוג': חשוב להקשיב בשיעור אבל לא דחוף- תוכלו להשלים אח"כ. אבל! אם אקשיב זה ישתלם לי לטווח הארוך- לקראת המבחן.
- שורה תחתונה: האידיאל הוא לשאוף ולהתעסק בחשוב-לא-דחוף – שם נמצאים רוב הדברים שיקדמו אותנו הכי הרבה בחיים (בין אם זה ריצת מרתון או הצלחה בתקופת המבחנים שלי)